Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ημερολόγιο 2018



Με το βλέμμα στο χρόνο που έρχεται και  κουβαλάει μαζί του τις ελπίδες μας για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών,  σκεφτήκαμε για μια ακόμη φορά να στηριχτούμε στους δικούς μας κλασικούς. Στους μεγάλους παιδαγωγούς που σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους από τους σημερινούς, όρθωσαν το ανάστημά τους και με το επιστημονικό τους οπλοστάσιο στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο της εποχής τους, για να φέρουν τη νέα παιδαγωγική με μοναδικό τους γνώμονα την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Ο καθένας από αυτούς έδωσε στην παιδαγωγική επιστήμη το δικό του στίγμα ανάλογα με την ιδεολογία και την κοσμοθεωρία του. 

Οι σημερινές αίθουσες διδασκαλίας μπορεί να έχουν αλλάξει, η υλικοτεχνική υποδομή επίσης, τα ίδια τα σχολεία πόσο μάλλον. Αυτό που δεν αλλάζει γιατί σηματοδοτεί την ίδια την ζωή είναι η παιδαγωγική σχέση που αναπτύσσεται σε όλες τις βαθμίδες ανάμεσα στον/ στην  μαθητή/μαθήτρια και στον δάσκαλο/ στην δασκάλα. Μια σχέση που είναι ικανή να μετατρέψει 45 απλά λεπτά σε ένα ταξίδι μαγικό, σε όλο τον κόσμο, ένα ταξίδι που πάντα γίνεται αιτία να δημιουργηθούν αξίες, στάσεις ζωής, δεξιότητες και αντιλήψεις που διατρέχουν όλη τη ζωή ενός ελεύθερου ανθρώπου. 

Είμαστε πάντα το ίδιο συγκινημένοι όταν ανταμώνουμε τον Σεπτέμβρη και αποχαιρετιζόμαστε τον Ιούνιο. Οι τάξεις μας είναι για μας τα φτερά μας που απλώνονται πάνω από τις καγκελόπορτες των περιφράξεων. Για να μπορούμε να κοιτάζουμε όλα τα παιδιά που συναντήσαμε στα μάτια και να σκεφτόμαστε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να είναι απλά και μόνο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!

Ελένη Μαλαχά
Πρόεδρος Συλλόγου
Δεκέμβριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου